Özönlik a külföldi tőke Törökországba

MTI
2006.02.20. 15:17
Tavaly 239 százalékkal több külföldi tőke áramlott Törökországba, mint 2004-ben, és ezzel 9,65 milliárd dollárt ért el a tőkebefektetések értéke. 2004-ben 2,847 milliárd dollár volt a külföldi tőkebefektetések értéke Törökországban. Tavaly a török kormány számos intézkedéssel igyekezett ösztönözni a külföldi tőkebeáramlást: így egyebek között a makrogazdasági környezet javításával, adócsökkentéssel, és azzal is, hogy tavaly októberben megkezdték Törökország uniós csatlakozási tárgyalásait.

A török államkincstár honlapján közölt adatok szerint jelenleg 11 685 külföldi tőkével működő cég tevékenykedk Törökországban, többségük a kereskedelemben, a feldolgozóiparban és az ingatlanbérbeadás területén. Tavaly az értékpapírokba fektetett tőke 56,7 százaléka származott az EU-ból, tavalyelőtt még 78,8 százalék.

A magyar gazdasági tárca adatai szerint tavalyelőtt a Törökországba irányuló magyar export 506 millió dollárt, az onnan származó import 352 millió dollárt tett ki. A kétoldalú termékforgalom 2001 óta folyamatosan nő. 2004-ben Törökország Magyarország 21. legjelentősebb külkereskedelmi partnere volt. A Törökországba irányuló magyar kivitelen belül a gépek, gépi berendezések aránya 64 százalék, a feldolgozott, főként vegyipari termékeké 31 százalék. A magyar vállalatok a 80-as és 90-es években jelentős részt vállaltak a törökországi erőmű építési programok megvalósításában, az erőművi kapacitás egyharmadában működnek magyar energetikai berendezések.

A GKM közlése szerint a kétoldalú közvetlen külföldi beruházásoknál meghatározó, hogy mindkét ország nettó tőkeimportőr, mindkettő célja, hogy minél több külföldi tőkét vonjon be a gazdaságba. Ezen túlmenően a két ország közötti működőtőke áramlás is növekvő jelentőségű. A közel 300 magyarországi török befektetés összértéke körülbelül 50 millió dollár.