Piroska
-12 °C
-2 °C

Német E.ON is beszállna a horvát LNG terminálba

MTI
2006.02.20. 15:23
A német E.ON konszern, új beszerzési forrásokat tartva szem előtt, üzletpolitikájában erősebben akar építeni a cseppfolyósított földgázra (Liquified Natural Gas - LNG), s fontolgatja, hogy a wilhelmshaveni LNG-terminál mellett egy horvátországi terminál építésébe is beszáll. Az elképzelésről Wulf Bernotat, az E.ON vezetője tájékoztatta a Financial Times Deutschlandot, a közlés a német gazdasági-pénzügyi lap hétfői számában jelent meg. Az elképzelés szerint a horvátországi beruházás értéke 500 millió euró lenne, nagyságrendileg annyi, mint amennyibe a wilhelmshaveni terminál, az első német LNG-terminál kerül.

Kóka János magyar gazdasági miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungban januárban megjelent interjújában szintén említést tett a tervről, mondván, hogy a horvátországi Krk szigetén épülne meg a terminál, s onnan, mintegy ezer kilométer hosszú vezeték húzódna Ausztria és Magyarország irányába, ezen keresztül az EU más vidékeit is el lehetne látni gázzal. Bernotat is úgy vélekedett, hogy Dél-Németország egyes részeit is el lehetne látni gázzal Krkből, a horvátországi beruházással Közép- és Kelet-Európa egyes vidékei számára először nyílna alternatíva az orosz gázfüggőséggel szemben. Oroszország biztosítja a Németországban felhasznált gáz egyharmadát, de Bernotat kijelentette: - Az E.ON arra fog ügyelni, hogy több gázszállító legyen. Nem akarunk túl nagy függőségbe kerülni Oroszországtól.

Az E.ON a kitermelő országokban is erőteljesebben jelen akar lenni. - Katarban huzamosabb ideje küzdünk egy LNG-projektért. Az újabb projektek kiosztásánál is szeretnénk jelen lenni - mondta Bernotat. Katar növelni akarja termelését, s a világ legnagyobb cseppfolyósított földgáz-szállítója akar lenni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!