Kellemes meglepetés a Legótól

Napi Online
2006.02.21. 14:41
A világ egyik legismertebb játékgyártója az egy évvel korábbi veszteség után nyereséggel zárta a tavalyi évet. A Lego csoport a múlt évben 7,05 milliárd dán koronás árbevételt ért el, ami 12 százalékos növekedés az előző évhez képest. A nettó eredmény még látványosabban javult: a társaság a 2004-ben feljegyzett 1,93 milliárd dán koronás veszteség után tavaly 505 millió koronás nyereséget ért el, a rendkívüli- és a pénzbevételek, a kiadások és adók levonása előtti nyereség (EBITDA) ez egy évvel korábbi 63 millióról 468 millió koronára növekedett.

A játékgyártó gyorsjelentéshez fűzött kommentárjából kiderül: árbevétel-bővülés elsősorban a globális eladások növekedésének köszönhető. A hagyományos játékok piacának általános recessziója ellenére a Lego a legtöbb piacon növelte a részesedését.

Az idei év viszont nehéznek ígérkezik Lego számára: a nemzetközi játékpiac mérete ugyanis várhatóan tovább csökken, a hagyományos játékok szállítói előtt emiatt továbbra is stratégiai léptékű kihívások állnak. Mivel az idén nem fog megjelenni a meglévő vagy új termékeket támogató film, a vállalat árbevétele várhatóan csökkenni fog 2005-höz képest, mindazonáltal a társaság profitbővülésre számít.