Bizonytalan kilátások az euróövezetben

MTI
2006.02.22. 12:35
Franciaországban, a német mögött nagyságra második euróövezeti gazdaságban a GDP-növekedés, negyedéves összehasonlításban, az utolsó negyedévben 0,2 százalékra lassult a harmadik negyedévi 0,7 százalékról, ezzel az évi átlagos növekedés 1,4 százalékra esett a 2004-es 2,1 százalékos ütemről, igaz, ott a német helyzettől eltérően, éppen a lakossági kereslet váratlan év végi növekedése mentette meg a helyzetet a stagnálástól.

Németországban az export tavalyi, egész évi fellendülése új bizakodással töltötte el az elemzőket, de a hazai lakossági piac gyengesége az export növekedésének év végi lassulásához vezetett. Ez ismét növelte a bizonytalanságot, ami már meglátszik a februári német hangulatmutatókon is.

Az euróövezeti országok hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben átlagosan 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévihez képest, lassulva a harmadik negyedévi, 0,6 százalékos ütemről. A GDP 1,7 százalékkal volt nagyobb, mint 2004 utolsó negyedében, alig gyorsulva a harmadik negyedévi 1,6 százalékról. Az Európai Bizottság novemberben 1,9 százalékos GDP-növekedést valószínűsített az euróövezetnek erre és 2,1 százalékosat a jövő évre.