Miklós
-7 °C
2 °C

A baltiak küzdenek a jövő évi euróért

MTI
2006.03.06. 14:11
Az EU-bizottsággal és az euróövezeti jegybankkal (EKB) ütközve is ragaszkodik Észtország és Litvánia ahhoz, hogy készen áll a valutauniós csatlakozásra, annak ellenére, hogy inflációs ütemüket bírálatok érik, áll a hétfői Financial Timesban. A londoni üzleti napilap szerint a két balti ország megkérdőjelezi a felvételi kritériumokat, különösen az inflációs előírásokat, amelyek megakadályozhatják csatlakozásukat.

Andrus Ansip észt miniszterelnök a Financial Timesnak azt mondta: az észt gazdaság készen áll (az eurócsatlakozásra), sok mutatója, például az államadósságé és a költségvetési egyensúlyé, a legjobbak között van az EU-ban. Reinoldijus Sarkinas, a litván jegybank elnöke azt mondta: Litvánia nem akarja halasztani euróövezeti csatlakozását, és még ebben a hónapban annak előterjesztésére fogja kérni az EU-bizottságot és az EKB-t, hogy szerintük Litvánia teljesíti-e a konvergencia-feltételeket.

A baltiak inflációjával kapcsolatos vita más londoni elemzőknek is feltűnt. Néhány hete a Fitch Ratings európai hitelminősítő azt írta londoni elemzésében: a minden maastrichti követelményt kényelmesen teljesítő Litvánia eleshet az egy éven belüli euróövezeti csatlakozástól az infláció valamelyes felgyorsulása miatt, jóllehet inflációja eddig alatta volt a valutauniós jegybank árstabilitási küszöbének, amelyet évek óta maga az euróövezet is átlép.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.