A baltiak küzdenek a jövő évi euróért

MTI
2006.03.06. 14:11
Az EU-bizottsággal és az euróövezeti jegybankkal (EKB) ütközve is ragaszkodik Észtország és Litvánia ahhoz, hogy készen áll a valutauniós csatlakozásra, annak ellenére, hogy inflációs ütemüket bírálatok érik, áll a hétfői Financial Timesban. A londoni üzleti napilap szerint a két balti ország megkérdőjelezi a felvételi kritériumokat, különösen az inflációs előírásokat, amelyek megakadályozhatják csatlakozásukat.

Andrus Ansip észt miniszterelnök a Financial Timesnak azt mondta: az észt gazdaság készen áll (az eurócsatlakozásra), sok mutatója, például az államadósságé és a költségvetési egyensúlyé, a legjobbak között van az EU-ban. Reinoldijus Sarkinas, a litván jegybank elnöke azt mondta: Litvánia nem akarja halasztani euróövezeti csatlakozását, és még ebben a hónapban annak előterjesztésére fogja kérni az EU-bizottságot és az EKB-t, hogy szerintük Litvánia teljesíti-e a konvergencia-feltételeket.

A baltiak inflációjával kapcsolatos vita más londoni elemzőknek is feltűnt. Néhány hete a Fitch Ratings európai hitelminősítő azt írta londoni elemzésében: a minden maastrichti követelményt kényelmesen teljesítő Litvánia eleshet az egy éven belüli euróövezeti csatlakozástól az infláció valamelyes felgyorsulása miatt, jóllehet inflációja eddig alatta volt a valutauniós jegybank árstabilitási küszöbének, amelyet évek óta maga az euróövezet is átlép.