Vilma
-7 °C
4 °C

Nem lesz 2014 előtt EU-adó

MTI
2006.03.06. 15:22
A visegrádi országok pénzügyi tárcáinak vezetői egyetértenek abban, hogy minél előbb szülessen meg a megállapodás az Európai Unió fő intézményei között a 2007-2013 közötti pénzügyi perspektíváról. A V4-ek egyúttal támogatják a soros osztrák elnökségnek az adócsalás, adóelkerülés elleni fellépésről szóló javaslatát - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn.

A visegrádi országok pénzügyminisztériumainak vezető munkatársai hétfőn hivatalos találkozót tartottak, amelyen részt vett Kovács László, az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa is. A budapesti találkozón Csehországot Dana Trezziova pénzügyminiszter-helyettes, Lengyelországot Zbigniew Dynak pénzügyi államtitkár, Szlovákiát pedig Martin Brunczko, a szlovák pénzügyminiszter főtanácsadója képviselte.

Veres János elmondta: a V4-ek közös érdeke, hogy egyszerűsödjön az adóztatás az egész Európai Unióban, ez jelentősen növelné az integráció államainak versenyképességét. A pénzügyminiszterek szerint az adócsalás visszaszorítását szolgálhatná az úgynevezett fordított adóztatás, amikor is az unión belüli kereskedelemhez kapcsolódó áfát nem az eladó, hanem a vevő fizetné be, igényelhetné vissza. Kovács László az uniós adó bevezetéséről beszélt. Mint mondta, ez politikai kérdés, arról az EU legfőbb döntéshozó testületeinek kell dönteni. Kovács László elmondta: az EU-s adó bevezetése legfeljebb 2014-ben válhat realitássá, mivel az átrendezné az uniós költségvetés bevételi oldalát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.