Nem lesz 2014 előtt EU-adó

MTI
2006.03.06. 15:22
A visegrádi országok pénzügyi tárcáinak vezetői egyetértenek abban, hogy minél előbb szülessen meg a megállapodás az Európai Unió fő intézményei között a 2007-2013 közötti pénzügyi perspektíváról. A V4-ek egyúttal támogatják a soros osztrák elnökségnek az adócsalás, adóelkerülés elleni fellépésről szóló javaslatát - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn.

A visegrádi országok pénzügyminisztériumainak vezető munkatársai hétfőn hivatalos találkozót tartottak, amelyen részt vett Kovács László, az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa is. A budapesti találkozón Csehországot Dana Trezziova pénzügyminiszter-helyettes, Lengyelországot Zbigniew Dynak pénzügyi államtitkár, Szlovákiát pedig Martin Brunczko, a szlovák pénzügyminiszter főtanácsadója képviselte.

Veres János elmondta: a V4-ek közös érdeke, hogy egyszerűsödjön az adóztatás az egész Európai Unióban, ez jelentősen növelné az integráció államainak versenyképességét. A pénzügyminiszterek szerint az adócsalás visszaszorítását szolgálhatná az úgynevezett fordított adóztatás, amikor is az unión belüli kereskedelemhez kapcsolódó áfát nem az eladó, hanem a vevő fizetné be, igényelhetné vissza. Kovács László az uniós adó bevezetéséről beszélt. Mint mondta, ez politikai kérdés, arról az EU legfőbb döntéshozó testületeinek kell dönteni. Kovács László elmondta: az EU-s adó bevezetése legfeljebb 2014-ben válhat realitássá, mivel az átrendezné az uniós költségvetés bevételi oldalát.