Szlovákia: nem készülnek megszorításra

MTI
2006.03.13. 14:36
Szlovákia gazdasága olyannyira "egészséges és kiegyensúlyozott", hogy a nyáron esedékes választások után már nem lesz szükség megszorító gazdasági intézkedésekre - jelentette ki a szlovák pénzügyminiszter. Ivan Miklos hétfőn Pozsonyban sajtótájékoztatón ismertette a 2007-2009 közti időszak közkiadásaira vonatkozó tervezetet, és úgy fogalmazott, hogy "főleg az utóbbi négy év gazdaságpolitikai reformjainak köszönhetően létrejöttek a feltételei annak, hogy a továbbiakban ne kelljen különféle szükségszerű törvénymódosításokkal és népszerűtlen megszorító intézkedésekkel csökkenteni a közkiadásokat."

A miniszter mindezt a pénzügyi tárca időszerűsített makrogazdasági prognózisainak, elsődlegesen a kincstár adó- és járulékbevételeinek várható alakulását vizsgáló számításokra alapozza. Mint mondta, a tárca a jövőben az eddigieknél nagyobb adóbevételekre számít, ezen belül különösképpen a jövedelemadóból származó bevételek lesznek magasabbak. Szlovákiában az idén nem a tervezett szeptemberi időpontban, hanem a kormánykoalíció szétesése miatt június 17-én, idő előtt kell megtartani az országos képviselőválasztást. A Mikulás Dzurinda miniszterelnök vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióhoz (SDKÚ) tartozó Ivan Miklos két kormányzati ciklusban állt a pénzügyi tárca élén.

A második ciklus felezőidején egységes, 19 százalékos jövedelemadó-kulcsot vezettek be, és ugyanilyen mértékben szabták meg az általános forgalmi adó kulcsát. Ennek nyomán jelentős külföldi tőke érkezett az országba. Tavaly a hazai össztermék (GDP) növekedése 6 százalékos volt, így Szlovákiát Csehországgal együtt a térség leggyorsabban fejlődő országának minősíthették.