Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

A PKN eladná németországi kúthálózatát

MTI
2006.03.16. 15:51
A PKN Orlen lengyel olajcég - a német Handelsblatt jelentése szerint - eladná mintegy 500 töltőállomásból álló németországi benzinkút-hálózatát. A konszernkörökre hivatkozó értesülés a szándékot a német piacon tapasztalható erős versennyel indokolja. A kúthálózat egy része iránt a közvetlen versenytárs Total Deutschland érdeklődik, és az orosz Lukoil is. Az értesülést egyik cég sem hajlandó kommentálni, a PKN szóvivője ugyanakkor úgy nyilatkozott: nem zárják ki a német üzletág eladását, ha jó árat kínáló befektetőt találnak.

A Total németországi részlegének vezetője a hétvégén hangsúlyozta: Németországban további benzinkutakat vennének. A Totalnak már mintegy ezer töltőállomása van az országban.A Lukoilnak még nincs benzinkútja Németországban. Az Esso, a Shell vagy az Aral versenyjogi szempontok miatt nem jöhetnek szóba a benzinkút-vásárlásnál.

A PKN Orlen vezérigazgató-helyettese, Jan Maciejewicz október végén még úgy nyilatkozott, hogy feltétlenül ragaszkodnak a németországi benzinkútjaikhoz, és "kritikus tömeg" kiépítésével akarnak túljutni a veszteségen.

A PKN Orlen a németországi benzinkútjait 2003 tavaszán vette meg a brit BP-től, de nem tudta őket gazdaságosan üzemeltetni. A lengyel cég 140 millió euróért szerezte meg a 494 benzinkutat Németországban, ebből jelenleg 485 van meg, a cég saját neve, illetve a Star márkanév alatt.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.