Árpád
-1 °C
9 °C

Egyre nő a cseh államadósság

MTI
2006.03.20. 12:16
A cseh állam adóssága 2005 végén elérte a 691,2 milliárd koronát (1 korona=9,1 forint) - közölte hétfőn Prágában a cseh pénzügyminisztérium. A tavalyi év (2005) folyamán a cseh állam adóssága 98,3 milliárd koronával emelkedett. Az egy cseh állampolgárra eső adósság értéke az év végén 67 500 koronára rúgott. A külföldön felvett kölcsön értéke 2005 végén elérte a 109,4 milliárd koronát. Az Európai Beruházási Banktól 29,7 milliárd koronát vett fel a cseh állam, míg a pénz egy másik részét Prága értékpapírok kiadásából fedezte. "Nagy probléma, hogy az államadósság gyorsan növekszik" - kommentálta a nyilvánosságra hozott adatokat David Marek, a Patria Finance elemzője. Megjegyezte, hogy az utóbbi három évben az adósság mértéke évente 100 milliárddal emelkedett.

A cseh államadósság növekedésének legfőbb oka az államháztartás hiánya - mutatott rá az EuroOnline, az Euro gazdasági hetilap internetes hírmagazinja. Hozzátette azt is, hogy a költségvetési hiány a tavalyi év óta azonban már elkezdett csökkenni, s ez maga után vonhatja az államadósság mérséklését is. David Marek, szerint: hogy még reálisabb helyzetet kapjunk az államadósságról, a kormányzat által nyilvántartott államadóssághoz hozzá kell még számolni a községek, régiók, és az egészségbiztosítók tartozásait is. Ebben az esetben az államadósság mértéke meghaladja az egybillió koronát, s az egy állampolgárra eső adósságteher pedig már 102 ezer koronát tesz ki.

A Patria Finance elemzése szerint várható, hogy a költségvetési hiány csökkenése ellenére is a cseh államadósság az elkövetkező években még emelkedni fog, bár várhatóan az eddigiekhez képest csökkenő mértékben.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!