Nő az érdeklődés a kelet-európai ingatlanbefektetések iránt

MTI
2006.03.23. 11:19
Megélénkült a kelet-európai ingatlanpiac iránt az érdeklődés utóbbi napokban: a térség egyik fontos befektetője, az osztrák MeinlEuropean Land (MEL) Moszkvában terjeszkedik. A piacvezetőnek tartott osztrák Immoeast a bécsi tőzsde történetének legnagyobb alaptőke-emelésére készül, hogy tovább bővíthesse ingatlan-portfólióját. A Raiffeisen Zentralbank viszont eladja kelet-európai ingatlanait, mert most látja kedvezőnek erre a piaci helyzetet. A MEL tervei szerint 400 millió eurót fektet be Moszkvában, két új bevásárló központ építésébe, és két régi központ korszerűsítésébe, a hozamot 10 százalék fölé várja a társaság. A moszkvai beruházással együtt a MEL-nek összesen 159 kereskedelmi létesítménye lesz 2,6 milliárd értékben Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Oroszországban, Lengyelországban, Lettországban és Törökországban, és még az idén meg akarnak jelenni Ukrajnában is.

Az Immoeast is tovább akar terjeszkedni Kelet-Európában, ezért a részvényesek közgyűlése a napokban úgy döntött, hogy 3 milliárd euróval emelik a társaság alaptőkéjét. A vállalat a tőkeemelés révén 5,7 milliárd euróra akarja növelni ingatlan portfólióját, a tavaly októberrel végződött félévben 4,3 milliárd euróra rúgott az állomány. Az Immoeast ott akar tovább erősíteni, ahol már jelen van - Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Románia -, de megcélozta Oroszországot, Bulgáriát, a balti államokat és a volt jugoszláv köztársaságokat is.

A Raiffeisen Zentralbank (RZB) eladja kelet-európai ingatlanait, összesen 300 millió értékben, mert jelenleg óriási a befektetői érdeklődés kelet-európai ingatlanok iránt, közölték. A 13 eladandó épület Kijevben, Moszkvában, Prágában, Budapesten, Szófiában és Varsóban van.