Telítettek a jó bevásárlóközpontok

2006.03.23. 14:02
A következő két-három évben még stagnálás várható a budapesti kiskereskedelmi üzletek piacán - tájékoztat a Jones Lang LaSalle (JLL) budapesti ingatlanpiaci körképe. Az elemzés szerint 2008 végére várható egy újabb jelentős kiskereskedelmi létesítmény, a Budai Skála fejlesztése, valamint a korábban tervezett East End Center helyett, a lóversenypálya helyén az Arena Plaza megépítése.

A JLL ingatlanpiaci elemzése kitér arra, hogy a belvárosban is várható néhány kisebb központ fejlesztése. Így a Gozsdu udvar átépítése, a tőzsdepalota felújítása, a Vörösmarty téri "Elizélt palota" újjáépítése és Divatcsarnok megújítása összesen több mint húszezer négyzetméterrel növelheti a belső kerületek kiskereskelmi üzleteinek területét. Ugyanakkor a tervezett Tesco-Domus üzlet Budapesten nem befolyásolja jelentősen a piacot - mondta Pál Erika, a JLL szakértője.

A JLL összeállítása kiterjed a raktár- és irodapiacra is. A cég elemzése szerint a 2004-es évhez képest tavaly is visszafogott növekedést tapasztaltak az elemzők a fővárosi irodapiacon, az év végéig 96,4 ezer négyzetméter irodaterület készült el. Mivel a bérbeadott irodaterület rekordot jelentő szintre nőtt - 237 ezer négyzetméter volt -, a kihasználatlansági ráta 10 százalék körüli szintre csökkent. A fővárosban és környékén az ipari ingatlanok területe átlépte az egymillió négyzetmétert.