A lengyel parlament felülvizsgálja a bankprivatizációt

MTI
2006.03.24. 14:32
A lengyel parlament pénteken jóváhagyta egy parlamenti bizottság felállítását, amely a jegybank és a bankfelügyelet bankfelvásárlásaival kapcsolatos döntéseit vizsgálja meg.

A 10 tagú bizottságnak az lesz a feladata, hogy megvizsgálja, milyen feltételekkel és milyen körülmények között került a lengyel bankszektor 70 százaléka külföldi pénzintézetek tulajdonába 1989 óta. A bizottság áttekinti a pénzügyminisztérium, és a kincstár pénzintézetekkel kapcsolatos döntéseit is, de nem lesz joga a korábbi ügyletek érvénytelenítésére.

A javaslatot a kormányon lévő jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja kezdeményezte, s támogatta két másik jobboldali-populista párt; az Önvédelem és a Lengyel Családok Ligája is. A kérdés annak kapcsán került felszínre, hogy a lengyel jobboldal hevesen ellenezte az olasz UniCredito és a német HVB tervezett egyesüléséből adódó lengyelországi fúziót, az olasz bankhoz tartozó Pekao banak és a HVB-érdekeltség BHP bank összeolvadását.

Korábban már az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank elnöke is bírálta a lengyel jobboldal központi bankot illető megnyilatkozásait, óva intvén a varsói kormányt attól, hogy csorbítsa a jegybank függetlenségét.