Történelmi mélységben a nem fizető európai cégadósok száma

MTI
2006.03.28. 15:36
Történelmi mélységbe süllyedt tavaly az európai vállalati szektorban a nem fizetővé váló cégadósok száma és aránya, jelezve a vállalati adósminőség markáns javulását - áll a Moody's Investors Service kedden kiadott éves összefoglalójában, amely szerint ugyanakkor a következő időszakban negatív fordulat várható.

A nemzetközi hitelminősítő 25 oldalas jelentése szerint 2005-ben a Moody's listáján besorolással szereplő 1155 európai vállalat közül mindössze kettő, a Concordia Bus AB és a Concordia Bus Nordic AB - ugyanazon svéd cég két leányvállalata - vált nem fizetővé összesen 290 millió euró értékű kötvénnyel.

A hitelminősítő szerint az is mutatja az európai vállalati szektor adósminőségének javulását, hogy tavaly a nála "Baa" kategóriájú, vagyis még csak megszorításokkal befektetőinek tekintett osztályzatú cégek 11,6 százaléka került át a már elsőrendű "A" sávba, jóllehet hosszú évek átlagában évente 6,7 százalék az így átminősített cégek aránya.

A magas hozamot ígérő, ugyanakkor rendkívüli befektetői kockázatra figyelmeztető "Caa-C" sáv cégadósainak 32 százaléka került át 2005-ben a mérsékeltebben rizikós - bár még mindig mélyen spekulatív - "B" adósosztályzati sávba a hosszú időszakra számolt 19,1 százalékos átlag helyett, áll a keddi elemzésben.

A Moody's jelentése szerint a kedvező finanszírozási környezetben tavaly a spekulatív kategóriába sorolt európai vállalatok hozzávetőleg 20 milliárd euró új adósságot vittek a piacra, ami 3 milliárd euróval marad el az előző évi csúcsponttól. Az új magas hozamú cégadósság-halmazon belül azonban - éppen a jó tőkepiaci klíma miatt - meredeken megnőtt a spekulatív sáv aljára sorolt, "B", illetve "Caa" kategóriás vállalati adósok kibocsátási aránya, ami azt vetíti előre, hogy a következő években ismét a nem fizetővé válások gyarapodásával kell számolni.