Magas a bizalmi és a konjunktúra index is

MTI
2006.03.30. 10:23
Az Ecostat első negyedéves, összevont konjunktúra indexe megegyezik a két évvel ezelőtt mért legmagasabb, 50,2 százalékos értékkel - közölte a gazdaságkutató intézet.

Az összevont index a nagyvállalatok, a kkv-k és a lakosság bizalmi indexeket is tartalmazza, és a felmérés szerint 2005 második negyedéve óta emelkedő tendenciát mutat. A rövid távú előrejelzések szerint a vállalkozói szféra és a lakosság gazdasági derűlátása is erősödött. A kedvező feltételek alapján az Ecostat a bizalmi indexek javulásával számol.

A TOP-100 nagyvállalatok 2006 első negyedévi bizalmi indexe 53,7 százalék, az előző negyedévhez képest majdnem két százalékponttal emelkedett. A multinacionális vállalkozások optimizmusát a tartós konjunktúra, az élénk külpiaci forgalom alapozza meg. A TOP-100 nagyvállalatok márciusi "konjunktúra indexe" 55 százalék, a negyedévi átlagnál valamivel magasabb. A hazai nagyvállalatok rövid távú üzleti várakozásait kiegyensúlyozott optimizmus jellemzi, az utóbbi három hónapban a bizalmi mutatók értéke fokozatosan javult.

A kis- és középvállalatok első negyedévi konjunktúra indexe 49,5 százalék, három százalékkal magasabb az előző negyedévi értéknél, gyakorlatilag elérte a pozitív tartomány alsó határát. A márciusi index az előző két hónaphoz képest alig változott, értéke 49,9 százalék. A hazai vállalatok bizalmi trendje a 2005 májusi mélypontot körvetően meredeken emelkedik.

Az Ecostat lakossági konjunktúra indexe 2006 első negyedévében a várakozásokkal összhangban növekedett, értéke 47,3 százalék. Az utolsó felmérés óta javult a háztartások pénzügyi helyzete, kedvezőbbnek ítélik meg a családok az ország gazdasági helyzetét, s pozitívra váltott a munkanélküliség megítélése.