Életbiztosítót indít Bulgáriában az ING Magyarország

MTI
2006.03.30. 15:51
A zöld mezős beruházással alapított ING Life Insurance Bulgaria a napokban kapta meg Bulgáriában az életbiztosítási üzletág elindításához szükséges engedélyeket. A biztosító központja Szófiában lesz, vezetőjéül az ING csoport nyugdíjpénztárának vezetését is ellátó Nikolaj Sztojkovot bízták meg.

"A bolgár életbiztosítási üzletág elindítása a regionális együttműködés példája" - idézi az ING Biztosító Rt. csütörtökön kiadott sajtóközleménye Tom Kliphuist, az ING Biztosító Közép-európai Régiójának igazgatóját -, mivel az új cég egyaránt felhasználja a bolgár pénztárszolgáltató forrásait és a magyar ING Biztosító szakmai tudását. Az ING Life Insurance Bulgaria adminisztratív és infrastrukturális feladatait a magyarországi ING Biztosító látja el.

Az ING Csoport 1994 óta ING Bank Bulgaria néven bankot, illetve ING Pension Fund Bulgaria néven nyugdíj-pénztárat működtet Bulgáriában. Az ING bulgáriai életbiztosítója hivatalosan 2006. április 19-én kezdi meg működését.

A magyarországi biztosítók közül az OTP csoport biztosítója, az OTP Garancia rendelkezik már Bulgáriában élet- és nem életbiztosító társasággal. Az ING mellett a másik nagy magyarországi életbiztosító, az Aegon egyelőre Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban alapított, illetve vásárolt biztosítót, valamint nyugdíj-pénztárat. A harmadik nagy életbiztosítási állománnyal rendelkező magyarországi cég, a Generali-Providencia anyacége, a Generali Holding a kelet-közép-európai régió több országában, így Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában is rendelkezik leánybiztosítóval, Bulgáriában azonban még nem.