Ambrus
-7 °C
3 °C

Kellemes meglepetés: csökkent a fizmérleg-hiány

Napi Online
2006.03.31. 11:05
A folyó fizetési mérleg hiánya 2005. negyedik negyedévében 1,486 milliárd euró volt, a szezonális hatásoktól megtisztítva a hiány a kiigazítatlan adathoz hasonlóan kisebb a harmadik negyedévi értékhez képest, értéke így 1,490 milliárd euró - közölte az MNB, s egyúttal módosította a második és harmadik negyedéves adatokat. A négy negyedév összesített folyó fizetési mérleghiánya 6,405 milliárd euróra rúg, szemben az egy évvel korábbi, 6,976 milliárdos deficittel. A NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők átlagosan 1,7 milliárdos IV. negyedévi, illetve 7 milliárd eurós éves adatra számítottak. A folyó fizetési mérleg hiányának előző negyedévhez képest bekövetkezett csökkenéséhez a reálgazdasági tranzakciók és a transzfermérleg egyenlegének javulása egyaránt hozzájárult. A jövedelmek és a folyó transzferek kiadási többlete a negyedik negyedévben 1,237 milliárd euró, a szezonális hatásoktól megtisztítva 1,300 milliárd euró volt. Az előző negyedévhez képest a hiány kisebb a folyótranszferek nagyobb bevételeinek köszönhetően.

A jegybank közölte: bár a négy negyedéves adat már rendelkezésre áll, ezt azonban a közvetlen tőkebefektetésekhez kapcsolódó jövedelmek becsült jellege miatt az MNB nem tekinti éves adatnak. A 2005-ös éves fizetési mérleg adatokat a publikációs rendnek megfelelően 2006 szeptemberében teszi közzé az MNB. A negyedéves adatok alapján 2005. negyedik negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 1,206 milliárd euró hiányt mutatott, ami a szezonális hatások kiszűrésével számított adatok alapján 1,271 milliárd euró, a GDP 6 százaléka volt. Forintban számítva a negyedik negyedéves nettó finanszírozási képesség értéke - 304 milliárd forint. A folyó fizetési mérleg és tőkemérleg egyenlegéből adódó úgynevezett felülről számított nettó külső finanszírozási igény csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. A pénzügyi mérleg egyenlegeként adódó úgynevezett alulról számított külső finanszírozási igény, amely a külkereskedelmi statisztika elszámolási hibáját nem tartalmazza hasonlóan az előző negyedévhez a GDP 9 százalékát tette ki.

2005. IV. negyedévben a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 2,977 milliárd euró beáramlást mutatott. Az újrabefektetett jövedelmekkel együtt a részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke a magyar befektetők 147 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetése, és a külföldi befektetők 3,514 milliárd euró Magyarországra történő tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A befektetésekből 2 milliárd euró volt a privatizációs bevétel, ebből a Budapest Airport privatizációja 1,847 milliárdot (464 milliárd forintot), az Antenna Hungária privatizációja pedig 182 millió eurót tett ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 390 millió euró forráskiáramlást mutatott.

2005. december végén a jegybanki tartalékok értéke 15,7 milliárd euró volt. A nemzetgazdaság bruttó adósságállománya 1,5 milliárd euróval volt nagyobb az előző negyedév végén mért értéknél. A közvetlen tőkebefektetéseken belül elszámolt egyéb tőkével a bruttó adósságállomány 1,1 milliárd euróval nőtt a negyedik negyedévben. A nettó külföldi adósság 0,2 milliárd eurós növekedést mutatott, míg közvetlen tőkebefektetéseken belül elszámolt egyéb tőkével együtt számítva 0,6 milliárd euró volt a csökkenés. A külföldiek tulajdonában lévő, forintban denominált államkötvények állománya 2005. december végén 10,2 milliárd euro volt, 0,3 milliárd euróval alacsonyabb az előző negyedév végén mért adatnál.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.