Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

2,2 százalékos infláció az eurózónában

MTI
2006.03.31. 11:10
Az euróövezetben márciusban átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly márciusban, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként. Az eredmény megfelelt az elemzői várakozásnak.

A tizenkét havi infláció februárban Lengyelországban és Svédországban volt a legkisebb, az EU-szabvány szerint számolva 0,9 százalékos, illetve 1,1 százalékos, a legnagyobb Lettországban és Észtországban, 7,0 százalékos, illetve 4,5 százalékos. Öt tagállamban gyorsult, tízben lassult az infláció a januárihoz képest. Magyarországról 2,3 százalékos tizenkét havi inflációt tart nyilván februárról a hivatal, a januári 2,5 százalék és a decemberi 3,3 százalék után.

Piaci meggyőződés szerint az Európai Központi Bank (EKB) az idén bátrabban folytatja a kamatemelést, év végére elérheti vagy meghaladhatja 3 százalékot. Ezen nem változtatott az inflációs ütem márciusi, előzetesen becsült lassulása, hiszen az adat még mindig és tartósan az EKB legföljebb 2 százalékos tűrésküszöbe fölött van. Az EKB legutóbb március elején emelte, negyed százalékponttal 2,50 százalékra, az irányadó refinanszírozási kamatminimumát. Előtte az utolsó emelés, szintén negyed ponttal, decemberben volt. Addig a kamat, a 2003. júniusi utolsó csökkentés óta, változatlan volt, 2,00 százalékon.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!