Jelentősen nőttek a háztartások megtakarításai

Napi Online
2006.04.03. 10:20
A tavalyi negyedik negyedévében számottevően emelkedett a háztartások pénzügyi megtakarítása, amely a bruttó hazai termék 5 százalékát érte el. Az államháztartás GDP arányos finanszírozási igénye az előző negyedévekhez hasonlóan a GDP 8 százaléka körül alakult - derül ki a jegybank adataiból.

A háztartások elsősorban a betéteiket növelték, de számottevő volt a készpénz, a nyugdíjpénztári és életbiztosítási követelések, valamint a tőzsdei részvények növekedése is. A háztartások hiteltartozásai is számottevően növekedtek. A hitelek növekedésének több mint 80 százalékát a devizahitelek tették ki.

A központi kormányzat elsősorban részvények eladásával és a betétek csökkentésével fedezte a finanszírozási igényét. Jelentős mértékű volt a hiteltartozások visszafizetése és a társadalombiztosítási alapokkal szembeni hitelkövetelések elengedése. A helyi önkormányzatoknál elsősorban a hiteltartozások növekedtek a finanszírozási igény miatt.

A nem pénzügyi vállalatok 6,6 százalékos finanszírozási igénye jelentősen növekedett az előző negyedévhez képest. Összeségében a nemzetgazdaság GDP arányos finanszírozási igénye (azaz a külföld finanszírozási képessége) a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 8,2 százalékát tette ki. A külföldiek lekötött betéteiket és tulajdonosi követeléseiket növelték jelentős mértékben.