Moody's: Románia jó eséllyel csatlakozhat jövőre

MTI
2006.04.03. 13:53
Továbbra is "jó esélye" van Romániának arra, hogy jövőre csatlakozik az Európai Unióhoz, de egy év halasztás sem kezdené ki hitelképességét, áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban kiadott elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő 12 oldalas éves országjelentése felidézi, hogy Románia szuverén devizakötvény-adósi besorolása jelenleg "Ba1" (egy fokozattal gyengébb a megszorításokkal már befektetőinek tekintett "Baa3"-nál). A Moody's szerint a mostani román szuverén adósosztályzat történelmi összehasonlításban magas, ahhoz képest azonban, hogy az EU egy jövőbeni tagjáról van szó, alacsony.

A cég szerint ennek fő okai közé tartozik a következetlen és "néha szeszélyes" pályán haladó makrogazdasági politika, a költségvetési rugalmasságot nem segítő legutóbbi adócsökkentések, valamint az, hogy jóllehet Románia megkapta az EU-tól a működő piacgazdaság státust, sok tekintetben még mindig inkább az átalakuló gazdaság jegyeit mutatja.

Romániát a nagy nemzetközi hitelminősítők közül már csak a Moody's tartja - "Ba1"-es besorolással - a spekulatív adósosztályzati sávban; a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt egy fokozattal magasabb, "BBB mínusz" alapszintű befektetői besorolással listázza a szuverén román devizaadósságot.

Románia a 2007-2013 időszakban mintegy 17 milliárd eurót kaphat az uniós strukturális alapokból, az uniós csatlakozási szerződés által biztosított 2007-2009-es pénzügyi csomag kiterjesztéseként. Románia 1991 óta részesül az uniós alapokból. Az előcsatlakozási alapok - a PHARE, az ISPA és SAPARD - jelenleg több mint negyedét jelentik a nemzeti költségvetés beruházási összegeinek.