Sztrájk jön a húsiparban?

MTI
2006.04.03. 14:55
A bérmegállapodások elmaradása miatt a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) választmánya felhatalmazta a sztrájkbizottságot, hogy 10 napon belül üljön össze.

A választmány hétvégi ülésén elégtelennek ítélte a 2006. évi ágazati bértárgyalások helyzetét a bérajánlatokra adott munkáltatói válaszok és bértárgyalások tapasztalatai alapján.

A korábbi években az ágazatnál a béremelésekről szóló intézkedéseket április 1-jével meghozták, az idén azonban a Pick Szeged Rt.-nél és a Délhús Zrt.-nél sem született még bérmegállapodás.

A szervezet felháborítónak találja, hogy a bértárgyalásokra tett munkáltatói ajánlatok elmaradnak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlásától. Az ágazat jelentős szereplői, a Kométa 99 Kft, a Pápai Hús Rt., a Gyulai Húskombinát Rt. és a Kapuvári Hús Rt. nem adott érdemi választ a szakszervezetek bérajánlatára, és tárgyalások sem kezdődtek. Hasonló helyzetről számoltak be a Vasi Hús Kft. és a Solvent Kereskedőház Rt. vonatkozásában is.

A választmány ezért úgy döntött, hogy a szakszervezet minden törvényes eszköz felhasználásával fellép a munkavállalók érdekében. A közös fellépés feladatait és az egyes társaságoknál a bérmegállapodással összefüggő teendőket a kibővített sztrájkbizottság határozza meg.