Judit
-2 °C
8 °C

Moldova a legszegényebb európai ország

MTI
2006.04.04. 13:16
A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban kiadott jelentése megerősíti a kelet-európai ország mélyen spekulatív, "B mínusz", illetve "B" szintű szuverén bel- és küladósi kockázati osztályzatait. A "B mínusz"-tól lefelé már a rendkívüli befektetési kockázatokra figyelmeztető "CCC" sáv következik. A Fitch által a minősítések megerősítéséhez fűzött elemzés szerint Moldova továbbra is Európa legszegényebb országa, amely erőteljesen függ a mezőgazdaságtól, ipari bázisa gyenge, a befektetési érték alacsony, bár a munkaerő meglehetősen jól képzett és rugalmas.

A rugalmasságra jellemző, hogy a munkaképes korú lakosság tömeges elvándorlással reagált a hazai szegénységre és a korlátozott lehetőségekre: mintegy 25-30 százalékuk, hozzávetőleg 500-600 ezer moldovai külföldön dolgozik, zömmel Oroszországban és Nyugat-Európában. A Fitch szerint az ő hazautalásaik 2004-2005-ben a GDP-érték 25 százalékát tették ki; ez az arány az 1998-as orosz pénzügyi válság előtt még csak 5 százalék volt. A hazautalások először stabilizálták a moldovai gazdaság kibocsátását, amely a 90-es években folyamatosan csökkent, majd 2000-2005 között évi átlagban csaknem 7 százalékos GDP-növekedést finanszíroztak, és ellensúlyozták a fizetési mérleg romlását, áll a hitelminősítő elemzésében.

Az ország köz- és küladósság-rátái csökkentek az elmúlt öt évben, de ezt nem lehet egyértelműen javulásként értékelni, mivel a csökkenés zöme azt tükrözi, hogy Moldova szinte egyáltalán nem tud külföldi hitelt felvenni. A Fitch úgy tudja, hogy Moldova hátralékban van kétoldalú küladósságai zömének tőketörlesztésével, jóllehet a kamatokat fizeti, áll a jelentésben. A hitelminősítő szerint a magánszektorbeli adósok is jelentős hátralékokat halmoztak fel, ráadásul e szféra adóssága 2003 óta meghaladja az államét. Az elemzés szerint Moldovát erőteljes külső sokkhatásként érte az orosz gáz drágulása.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!