GVH-bírság könyvkiadónak

2006.04.05. 14:27
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa egymillió forintra büntette a Könyvmíves Könyvkiadó Kft.-t, mert az nem tájékoztatta a fogyasztókat, hogy az általa megjelentetett, Magyar értelmező kéziszótár a XX. század első felében már kiadásra került hasonló tárgyú művek bizonyos részeit változatlan formában tartalmazza.

A versenyjogi sérelmet az okozta, hogy a fogyasztó nem ismerhette fel azt a tényt, hogy a Könyvmíves Könyvkiadó által megjelentetett Magyar értelmező kéziszótár régen használatban lévő fogalmakat régies írásmóddal, a korabeli értelmezésnek megfelelő tartalommal és szóhasználattal magyaráz.

Bizonyos esetekben - fogalmaz a GVH - a kiadványnak ez a tulajdonsága hasznos lehet, de a fogyasztók másik része jellemzően a napjainkban helytálló, korszerűen megfogalmazott magyarázatokat vár egy értelmező szótártól, és többnyire nem kultúrtörténeti emlékként kívánja azt forgatni. Mindkét fogyasztói kör számára, azaz valamennyi potenciális vásárlónak fontos a kéziszótár speciális jellegének ismerete.