Az Edeka kivonult Csehországból, nyomul a Tesco

MTI
2006.04.09. 19:41
Németország vezető élelmiszerkereskedelmi hálózata, az Edeka 14 év után végleg elhagyta Csehországot, miután eladta a még a tulajdonában lévő 11 üzletet a prágai Pramen cégnek. Korábban 27 boltot már eladott a Tescónak. Az Edeka 1992 óta volt jelen a cseh piacon, 2004-ben 52 millió euró volt az árbevétele.

A cseh érdekeltségek eladása része a cég hosszú távú stratégiájának, amelynek értelmében eladja valamennyi külföldi érdekeltségét, s a jövőben csak a német piacra koncentrál. Lengyelországban már megszüntették üzleteiket, most Csehország és Ausztria van soron, Dániában pedig csak fél gőzzel üzemelnek.

Tavaly más üzletláncok is bejelentették távozásukat Csehországból, például a Julius Meinl és a Carrefour, a piac szűkülésére hivatkozva. Ugyanakkor a Tesco nagy erőkkel terjeszkedik: az Edeka előtt tavaly megvásárolta a francia Carrefour csehországi szupermarketeit is, miután a francia cég úgy döntött, hogy elhagyja a cseh piacot.

A brit Tesco 1996 óta van jelen a cseh piacon, alkalmazottainak száma meghaladja a kilencezret. Csehországi bevétele 2005-ben előzetes adatok szerint 22 milliárd koronára rúgott, s ezzel az ötödik helyen volt a legnagyobb csehországi üzletláncok között.