A Holcim cementgyára ellen szavaztak Esztergomban

MTI
2006.04.10. 02:52

Eredményes népszavazáson utasította el Komárom-Esztergom megye négy települése a Holcim Nyergesújfalura tervezett cementgyárát - mondták el a települések jegyzői az MTI-nek.

A legnagyobb arányban, 94 százalékban a szomszédos községben, Táton utasították el a Holcim új cementgyárának építését, a beruházás ellen tiltakozott a mogyorósbányai és a tokodi szavazók 85 százaléka illetve az esztergomiak háromnegyede.

Az érintett települések népszavazása véleménynyilvánító volt, a kérdésben hasonló népszavazást tartanak április 23-án Tokodaltárón. A nyergesújfalui képviselőtestület hozzájárult a cementgyár építéséhez. Itt május 14-én ügydöntő népszavazáson kérdezik meg a lakosságtól, egyetért-e a döntéssel.

A 63 milliárd forintos, zöldmezős beruházás ellen a lakosság és a környezetvédők a várható légszennyezés és a cementgyártáshoz felhasznált hulladékok égetése miatt tiltakoztak. "A hátralévő két népszavazás eredményének ismeretében értékeljük a helyzetet és döntünk a további lépésekről" - mondta az MTI-nek Richard Skene, a Holcim Hungária elnök-igazgatója.