Közel 300 milliárd forint ment tavaly a munkaerőpiacra

MTI
2006.04.10. 13:26
A múlt évben 271,5 milliárd forintot költött a Munkareőpiaci Alap az aktív foglalkoztatási eszközökre, illetve a járadék jellegű kifizetésekre.

Az alap 1996-ban még 100 milliárd forint alatti összeggel gazdálkodott, s csak 2000-ben haladta meg ez az érték a 150 milliárd forintot. A 200 milliárd forintot 2002-ben lépte túl az alap.

Minden évben a legnagyobb kiadási tétel a munkanélkülieknek, újabb elnevezéssel álláskeresőknek fizetett járadék. Ennek összege a múlt évben elérte a 86,7 milliárd forintot, a 2004-es évben 78,2 milliárd forint volt. Ebben az összegben szerepel a járadékok után átutalt társadalombiztosítási járulék is.

A közhasznú munkára, a képzésre, a pályakezdők támogatására, a különféle támogatott foglalkoztatásokra és más elhelyezkedést segítő célokra 49,9 milliárd forintot fordíthattak a megyei munkaügyi központok, illetve az országos programok szervezői, a 2004-es adat 44,4 milliárd forint.

A szakképzési célú kifizetések 14,7 milliárd forintot tettek ki, egy évvel korábban erre valamivel többet, 15,9 milliárd forintot fordítottak.

Az állami foglalkoztatási szolgálat intézményeire 22,1 milliárd forint jutott, egy évvel korábban 21,5 milliárd forint.

Jelentős tétel volt a múlt évben is a központi költségvetésen keresztül az önkormányzatoknak átadott 29,3 milliárd forint, egy évvel korábban ez 36,3 milliárd forint volt. Ez a pénz szolgálta a rendszeres szociális segélyt megelőző közcélú munka és a segély finanszírozását, az ehhez szükséges intézményrendszer költségeinek fedezetét.

A rehabilitációs célú munkahelyek létesítésének, a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatására 55 milliárd forintot fordítottak, egy évvel korábban 34,6 milliárd forintot.

Az Európai Unióval közösen indított foglalkoztatási, felnőttképzési, szakképzési programok társfinanszírozására 6,6 milliárd forintot biztosított az alap, egy évvel korábban 5,4 milliárd forintot.

A bérgarancia kifizetésekre 4,7 milliárd forint jutott, egy évvel korábban 3,7 milliárd forint.

A társadalombiztosítási alapnak 0,8 milliárd forintot adtak át, egy évvel korábban 1 milliárd forintot.

A múlt évben a pályakezdők, a gyermekgondozást követően elhelyezkedők, az 50 év felettiek foglalkoztatását segítő új járulékkedvezmények finanszírozására 0,7 milliárd forintot utalt át az alap.

Az alap bevételeinek gyakorlatilag egészét a múlt évben is a munkáltatók és a munkavállalók által befizetett járulékok jelentették.