Alig van hús az import sonkafélékben?

MTI
2006.04.10. 15:58
Sonkafélék vásárlásakor az árarányok az esetek többségében hűen tükrözik a termékek között a színhús arányokban mutatkozó különbséget - állapította meg a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) az Országos Húsipari Kutatóintézet által végzett vizsgálatok eredményére hivatkozva.

A húsvéti ünnepek alkalmából a sonkafélék iránt megnövekedett kereslet miatt a Hússzövetség értékelést kért az Országos Húsipari Kutatóintézet Kht.-tól, hogy ez alapján segítsen eligazodni a fogyasztóknak a különféle hazai és import termékek között.

Jankó Ferenc, a Hússzövetség elnöke szerint a húsipari termékekre jellemző, hogy az önköltségen belül az alapanyag, azaz a hús részaránya meghatározó, végső soron ez határozza meg a fogyasztói árat is. Az elnök szerint gyanút keltő, ha füstölt lapockát 569 forintért kínálnak kilónként, holott a lapocka alapanyagköltsége 600-650 forint kilogrammonként.

Az elnök beszámolt arról, hogy a kutatóintézet megállapította: a húsvéti füstölt árukat a magyar húsfeldolgozók a belföldi hagyományoknak megfelelően állítják elő, ezek hidegen füstölt, pácolással előállított termékek. A legálisan tevékenykedő magyar húsüzemeknek a húsvéti sonka előállításakor szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Így például a páclé bevitele a füstölt-főtt húsoknál nem haladhatja meg a 25 százalékot. A hagyományos módszerrel készített húsvéti füstölt termék hústartalma az úgynevezett beszáradás miatt 110 százalékra tehető.

A kutatóintézet tájékoztatása szerint a múlt év tavaszán a magyar piacon megjelent import termékek közös jellemzője volt az úgynevezett gyorspácolás, továbbá a szójafehérje alkalmazása, valamint a vízkötést elősegítő és ízfokozó adalékanyagok használata. Számottevő mértékű - 25-45 százalékos - volt a bevitt páclé is. Az intézet által megvizsgált import termékek hozzávetőleg 55-75 százalék húst tartalmaztak.

A húsipari kutatóintézet szakvéleménye szerint ezek hőkezelt termékek voltak, de címkéjükön gyakran füstölt, azaz nyerstermék felirat állt, vagy pedig apró betűvel tüntették fel rajta "a melegen füstölt", a "forrón füstölt" megjelölést. Ez alkalmas hamis látszat keltésére, hogy a termék hagyományos módon készült.

A Hússzövetség elnökének adatai szerint Magyarországon évente mintegy ötezer tonna húsvéti sonka fogy, az import aránya 20-25 százalékra tehető. A szakember szerint a feketegazdaságból további 1.000-1.200 tonna húsvéti füstölt áru juthat a fogyasztókhoz.