Ágnes
-13 °C
0 °C

Fel kell szólítani az adóst a fizetésre

MTI
2006.04.10. 15:58
A csődtörvényhez kapcsolódó három végrehajtási rendeletet jelentetett meg az igazságügy-miniszter a legutóbbi Magyar Közlönyben. A rendeletek szabályozzák az adós felszámolás előtti felszólítását, a felszámoló díját, ha zálogtárgyat adott el, illetve azt, hogy ha egy európai uniós országban felszámolási eljárás indult egy cég ellen, akkor miképpen kell értesíteni erről a más országokban honos hitelezőket.

A július elsején hatályba lépő módosított csődtörvény szigorította a felszámolás elrendelését. Mielőtt egy hitelező felszámolást kezdeményezne egy neki tartozó cég ellen, fel kell szólítania a fizetésre. Amennyiben az adós 15 napon belül írásban nem vitatja a tartozását, akkor indítható el a felszámolási eljárás.

Az igazságügy-miniszter közzétette azt a formanyomtatványt, amelyen - és csak ezen - felszólítható az adós a fizetésre. Az űrlap az adós és a hitelező adatai mellett tartalmazza a tartozás indoklását, illetve azt a bankszámlaszámot, amelyre a tartozás törleszthető. Nagybetűkkel szerepel a papír első oldalának tetején a figyelemfelhívás: ha az adós nem fizet 15 napon belül, és nem is vitatja a tartozást, akkor ellene felszámolás kezdeményezhető.

A másik rendelet a felszámolót a zálogtárgy értékesítésével összefüggésben megillető díjról szól. (Sok követelés mögött állhat biztosítékként zálogtárgy, de tipikusan ilyenek az ingatlannal fedezett bankhitelek.) A felszámoló az értékesítésért a nettó eladási ár 4 százalékát kapja, amire rászámíthatja a maga áfáját. Amikor elkészül a közbenső- vagy a zárómérleg, akkor a bíróság rendelkezik arról is, hogy az említett díjat a felszámoló lehívhatja az adós bankszámlájáról.

A harmadik rendelet az Európa Tanács fizetésképtelenségi rendeletén alapul. Ha egy uniós országbeli bíróság előtt felszámolási eljárás indul egy cég ellen, akkor azok - más tagországbeli - ismert hitelezőit tájékoztatni kell erről. A tájékoztatás tartalmazza mindazt az információt, amely a hitelezői igény benyújtásához szükséges (határidő, formai és tartalmi követelmények, nyilvántartási díj, stb).

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.