A harmadik leggazdagabb orosz a világ második legnagyobb acélgyárában?

MTI
2006.04.11. 13:52
Vlagyimir Lisin orosz acélgyáros, az NLMK tulajdonosa részesedést kíván szerezni az Arcelor cégből, és a luxemburgi kormánnyal már tárgyalásokat is folytat erről, állítja egy luxemburgi lap. A Tageblatt jelentése szerint a luxemburgi gazdasági miniszter megerősítette a tárgyalások hírét, de azt közölte, hogy részletekről nem esett szó. Lisin 15 százalékot akar szerezni az Arcelorban.

Jelenleg az Arcelor legnagyobb egyedi részvényese a luxemburgi állam, amelynek 5,62 százaléka van a cégben. Lisin - aki a Forbes magazin szerint a leggazdagabb oroszok sorában a harmadik a 10,7 milliárd dolláros vagyonával - a Vedomosztyi című orosz lapnak korábban kijelentette, 15 százalékos részt szeretne a világ második legnagyobb acélgyártójából. Az NLMK Oroszország nagyságra harmadik acélgyártója.

A belga kormány március végén, április elején dönt az Arcelorra adott felvásárlási ajánlat ügyében. A világ legnagyobb acélipari cége, az indiai Mittal Steel január végén nyújtott be 19 milliárd eurós felvásárlási ajánlatot az ágazat második számú vállalategyüttesére, az Arcelorra. A 2001-ben alakult francia-belga-luxemburgi-spanyol Arcelor nemrég még a világ legnagyobb acélipari vállalata volt, de most már a Mittal Steel Co. a világelső, miután a részvényesek tavaly április elején jóváhagyták az amerikai U.S. International Steel Group Inc. 4,5 milliárd dolláros felvásárlását.