Drágább lesz az olívaolaj

MTI
2006.04.11. 14:51
Májusban jelentősen, akár 40 százalékkal is nőhet az olívaolaj ára a tavalyi rossz termésátlag és a növekvő kereslet hatására - derül ki a nemzetközi Extra Szűz Olívaolaj Egyesület beszámolójából. A tavalyi nyár száraz volt a mediterrán vidékeken, és az olajfák nagy része kiégett - állapítja meg az olívabogyó első hideg préseléséből származó szűz és extra szűz olívaolaj gyártókat illetve importőröket tömörítő nemzetközi Extra Szűz olívaolaj Egyesület.

Bár a termés kimagaslóan jó minőségű volt a sok a napsütésnek köszönhetően, a mennyiség jócskán elmaradt az előző évekhez képest. A rossz termésátlag és az egyre inkább növekvő kereslet hatására januárban a tőzsdei alapanyagárak 80 százalékkal voltak magasabbak a 2005. évinél.

Az alapanyagárak növekedése - igaz, jóval kisebb mértékben - érinti a vásárlókat is. Az áremelkedést minden gyártó és forgalmazó saját beszerzési lehetőségeinek figyelembe vételével állapítja meg. A szakemberek úgy számolnak, hogy májusra elfogynak a tavalyi készletek, így körülbelül ekkortól lehet számítani az üzletekben a 15-40 százalékos drágulásra.