Elbocsátások minimálbér-emelés miatt

MTI
2006.04.12. 11:46

A kisebb létszámú cégeknél elbocsátásokat indukál a minimálbér-emelés, a bérnövekedés leginkább a 20-49 főt foglalkoztató cégeket érinti - tette közzé a Magyarországi Volksbank Rt. kkv-körképében. A Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) közreműködésével készült konjunktúra-kutatás szerint a mostani minimálbér-emelés ugyan csekélyebb, mint a 2001-es, ennek ellenére a kisebb létszámmal dolgozó cégeknél elbocsátásokat idézhet elő.

A cégek 56 százalékánál nem volt olyan foglalkoztatott, akinek bruttó bére alacsonyabb lett volna a 62 500 forintos minimálbérnél, így ezeket a társaságokat nem érintette a minimálbér növelése. Ugyanakkor a foglalkoztatottak közel 14 százalékának bére alacsonyabb volt a minimálbérnél.

A megkérdezett cégvezetők 93 százaléka hallott már arról, hogy 2006. január elsejétől egy éven át mentesül a munkáltatói járulékfizetés alól az, aki már legalább három hónapja regisztrált munkanélkülit alkalmaz. A cégvezetők 28,6 százaléka tartotta elképzelhetően, hogy a járulékkedvezményt kihasználva regisztrált munkanélkülit foglalkoztat.