Tönkremennek az osztrák tejtermelők

MTI
2006.04.12. 12:54
Egyre több osztrák tejtermelő gazda fordít hátat a fejőszéknek, és keres magának más megélhetési forrást a Der Standard című osztrák napilap szerint. A liberális újság szerdai számában megszólaltatta Hans Steinert, az Osztrák Tejfeldolgozók Egyesületének (VÖM) elnökét, aki úgy becsülete, hogy a következő 10-15 évben az alpesi ország jelenlegi 48 ezer tejtermelő gazdájának a 20 százaléka, azaz körülbelül 10 ezer szünteti be tevékenységét. A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a tejipar hosszabb távon tekintve a legfontosabb bevételi forrása az ausztriai gazdáknak. A VÖM-elnök szerint a cél az, hogy biztosítsák a kifizetési rendszer stabilitását. Elmondta, hogy cégénél, a salzburgi Alpenmilchnél például tavaly 33 cent (kb. 85 forint) volt a tej literenkénti felvásárlási ára, és ehhez jött még literenként 2,36 cent (kb. 6 forint) tejprémium.

A Der Standard szerint Ausztria EU-csatlakozása óta a tejtermelők egyharmada szüntette be tevékenységét, és csak a múlt évben mintegy 3 ezren hagytak fel ezzel a gazdálkodási formával. Ugyanezen idő alatt egyharmaddal csökkent az ausztriai tejfeldolgozók száma is. Jelenleg 93 tejüzem működik az alpesi országban, és a 10 legnagyobb biztosítja a forgalom 85 százalékát.

Az osztrák tejfeldolgozók forgalma tavaly 1,76 milliárd euró volt a megelőző évi 1,74 milliárd után. A tejszállítás tavaly 2,62 millió tonna volt, ami körülbelül a megelőző évivel azonos. Az osztrák tejtermékek és sajtok exportja tavaly 725 millió eurós értéket ért el, szemben a 408 millió eurós importtal. Az osztrák sajtóban az utóbbi időben számtalan elemzés látott napvilágot arról, hogy "öröklési gondokkal" küzdenek az osztrák gazdák, mert egyre kevesebb fiatal vállalkozik arra, hogy átvegye szüleitől a gazdaság irányítását. A statisztikák szerint az utóbbi években mindössze 1 és 2 százalék közötti arányt képviselt a mezőgazdaság az osztrák GDP-ben.