További kockázati és magántőke-befektetések várhatók

MTI
2006.04.12. 14:05
A kockázati- és magántőke-iparág tavalyi sikeréve kihathat az idei teljesítményre is - mondta a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület elnöke. Tzvetkov Julián szerint mivel a tőkegyűjtést lezáró alapok kezelői új befektetéseket keresnek, az invesztíciók számának újbóli felfutása várható. A források legjelentősebb hányadát a tapasztalatok szerint többnyire a forrásgyűjtést követő 2-3 éven belül fektetik be, így kiemelkedő eredményeket várhatóan 2007 és 2008 hoz ismét. A piac teljesítménye nagymértékben attól függ majd, hány kiemelkedő tranzakció lesz - mondta az elnök.

Az MKME tavaly 30 tranzakciót regisztrált, ám ezekből 26-ra vonatkozóan kapott statisztikailag is értékelhető adatokat. A 26 ügylet során 131 millió euró összértékű befektetés valósult meg, 21 százalékkal több az előző évinél. Tavaly az egészségügyi szolgáltatások területén volt egy nagy, 100 millió eurós invesztíció, ami a magyar kockázati- és magántőke piac történetében az eddigi legnagyobb befektetés. A tranzakciók számát tekintve továbbra is dominálnak az 1 millió euró alatti befektetések (26-ból 18 tranzakciónál ez alatt maradt az invesztíció értéke), s továbbra is kevés a közepes, 1-5 millió eurós üzletek száma.

A befektetések jelentős hányada a tranzakciók száma szerint tavaly a szolgáltató szektorhoz (23 százalék), a fogyasztási cikkek területéhez (19 százalék), a feldolgozóiparhoz (15 százalék), a számítástechnikához (15 százalék), illetve a kommunikációhoz (8 százalék) kapcsolódott. A gyógyászat és egészségügy területén, valamint a mezőgazdaságban valósult meg a befektetések 8-8 százaléka, míg 4 százaléka egyéb területekhez köthető.