Gyurcsány az élelmiszer-biztonságról

MTI
2006.04.13. 13:34

Mindenki nyugodtan és biztonsággal vásárolhatja a magyar élelmiszereket, mert azok ellenőrzöttek és biztonságosak - hangoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Élelmiszervizsgáló Intézetben. A kormányfő azt követően beszélt az újságíróknak az élelmiszerbiztonság kérdéseiről, miután meghallgatta az intézet vezetőinek tájékoztatását az élelmiszer-biztonsági helyzetről.

Február 1. és a húsvéti ünnepek között az intézet munkatársai célellenőrzést végeznek, hogy kiszűrjék a minőségileg és élelmiszerbiztonság szempontjából kifogásolható termékeket. A miniszterelnök közölte: minőségileg minden hatodik, biztonságilag pedig minden 16-17. vizsgált élelmiszer volt kifogásolható, és 156 millió forint bírságot szabtak ki.

A kormányfő elmondta, hogy a húsvéti sonkával kapcsolatban durva szabálytalanságokat nem tapasztaltak az ellenőrök. Jelentős kifogások országosan ezen a területen nem voltak. A tojásoknál ugyanakkor sok volt a gond és a kifogás, ezért itt rendre bírságoltak is az ellenőrök.