Bevezették a 25 milliós Széchenyi Kártyát

MTI
2006.04.13. 14:29
A vállalkozások finanszírozását segítő hitelprogramokban az utóbbi négy évben 75 ezer vállalkozás 612 milliárd forint hitelt, tőkét, pályázati pénzt kapott - hangsúlyozta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a 25 millió hitel felvételét lehetővé tevő Széchenyi Kártya bevezetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Összehasonlításként Kóka János elmondta: az ezt megelőző négy évben 18 ezer vállalkozás kapott 71 milliárd forintnyi pályázati pénzt, hitelt, tőkét. A miniszter úgy ítélte meg, hogy a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) hitelfelvevő képessége az utóbbi években növekedett, jelenleg a kkv-k 3 ezer milliárd forintnyi külső forrást tudnak bevonni növekedésük finanszírozására.

Krisán László, a KA-VOSZ Rt. vezérigazgatója ugyanott elmondta, a Széchenyi Kártyával cél a működőképes vállalkozások továbblépésének támogatása. Tájékoztatása szerint eddig 73 ezer Széchenyi Kártyát igényeltek az indulás óta. Az 55 ezer átadott kártya révén 237 milliárd forint hitelt igényeltek a vállalkozások. A szigorú rendszer következtében eddig a vállalkozások 2 százalékánál volt gond a hitel visszafizetésével.