Jön az egészségügyi reform Lengyelországban

MTI
2006.04.14. 16:21
A lengyel egészségügyi miniszter pénteki bejelentése szerint májusban olyan új egészségügyi reformtervet javasol, amely rendbeteszi a pénzhiánnyal küzdő egészségügyi rendszert, de külön terheket jelent a betegek számára.

A reform mély szerkezeti változtatásokat és az orvosi valamint ápolói fizetések 30 százalékos emelését irányozza elő. Utóbbira jövő októbertől 800 millió zlotyt különítenek el a költségvetésben, és a további béremelés a reform sikerének függvénye.

A lengyel állami egészségügy már mintegy 10 milliárd zlotys (3,07 milliárd euró) adósságot halmozott fel az elmúlt években.

Lengyelországban az egészségügyi ellátás ingyenes, a dolgozók fizetésük 8,75 százalékát fizetik az egészségügynek, ugyanakkor ott is virágzik a hálapénz "intézménye".

Religa szerint a reform megállíthatja az egészségügyi dolgozók és orvosok elvándorlását. Egyes becslések szerint az uniós csatlakozás óta a lengyel orvosok 5-10 százaléka dolgozik már gazdagabb, jobban fizető uniós országokban.

Lengyelországban az orvosok átlagbére 1800 zloty (552 euró), és ez csak 70 százaléka az ipari átlagbéreknek. Az alacsony fizetés arra készteti az orvosokat, hogy másodállást vállaljanak.