Exportálhatunk Kínába gabonát

MTI
2006.04.18. 15:45
Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára ötnapos kínai látogatásának első napján tárgyalásokat folytatott a két ország közötti agrárgazdasági együttműködés lehetőségeiről.

A magyar és a kínai fél egyetértett abban, hogy a együttműködés konkrét feltételeinek biztosításában elengedhetetlen a kínai karantén-hatóság támogatása, ezt a találkozón aláírt jegyzőkönyvben is rögzítették a felek. Így a hatályba lépő dokumentum lehetővé teszi Magyarország számára a gabona kivitelét Kínába.

Arról Benedek Fülöp konkrétumokat nem tudott mondani, hogy milyen nagyságrendű gabonakivitelről lehetne szó, mivel mint fogalmazott: "a két állam csak a gabonakivitel lehetőségét teremtette meg az egyezmény aláírásával". A konkrétumokról a kereskedőknek kell megállapodniuk.

Benedek ma Ge Zhirong-gal, a kínai karanténminiszter-helyettessel folytatott megbeszélést, melyen szóba került még a Belső-Mongóliában a napokban kezdődött lúdtenyésztési együttműködés, valamint a feldolgozott magyar hústermékek és a magyar borok exportjának kérdésköre is.

A pekingi magyar agrárattasé szerint Magyarország a lendületesen fejlődő magyar-kínai gazdasági kapcsolatokban kiemelt jelentőséget tulajdonít az agrárgazdasági együttműködésnek.

Az MTI korábbi információi szerint a magyar gabona kínai exportjának lehetősége a múlt év őszén merült fel. Ekkor kezdődtek tárgyalások a két ország között a magyar kivitel lehetőségének tisztázásáról. A kivitel feltételeinek konkretizálása azért volt fontos, mert így több évtized után lehetővé vált, hogy a magyar gabonát levegyék a kínai tiltólistáról. Ennek eredményeként a szakértők szerint akár 1 millió tonna búza esetleges kiszállításáról is szó lehetne a Kínai Népköztársaságba.