Életbiztosítás kölcsönnel, casco bónusszal

MTI
2006.04.19. 14:23

Az Union Biztosító többszörösére kívánja növelni az idén az egyszeri díjas életbiztosításokból és a cascóból származó díjbevételét is, amit két új termékkel akar elérni - hangzott el a társaság szerdai sajtótájékoztatóján.

A magyar életbiztosítási piac 2005-ben - 8,2 százalékos növekedéssel - 302 milliárd forint díjbevételt ért el, de ezen belül az egyszeri díjas életbiztosítások díjbevétele 45 milliárd forintról 90 milliárdra növekedett. Az Union Biztosító ezt a tendenciát akarja "meglovagolni", és a múlt évi 757 milliós egyszeri díjas életbiztosítási díjbevételét több milliárd forintra felemelni az idén - mondta Zsoldos Miklós, a társaság elnök-vezérigazgatója. Ehhez egy olyan új módozatot dolgoztak ki, amely egyedülálló a maga nemében: a befizetett díj mellé a biztosító kölcsönt nyújt az ügyfélnek, és a kölcsönt is befekteti. A kölcsön kamata - várhatóan - kisebb lesz, mint a kölcsön összegén elérhető hozam.

Egy példával illusztrálva: aki vásárol egy 400 ezer forintos egyszeri díjas, élethosszig tartó biztosítást, az kap mellé 200 ezer forint kölcsönt, amelynek a kamata idén 3,5 százalék, de a későbbi években sem haladja meg az adott év január 2-i jegybanki alapkamatot. Ennél a kamatnál kell magasabb hozamot elérnie a biztosítónak, hogy az ügyfél jól járjon.

A biztosított megválaszthatja, hogy mekkora kockázatú befektetési eszközben, és forintban vagy euróban tartsa a biztosító a pénzt. A legkockázatosabb az európai részvényalap, ezt követi a fele-fele részben részvényt és kötvényt tartalmazó alap, illetve a legkevésbé kockázatos kötvény és pénzpiaci alap.

A biztosítás 800 ezer és 1,2 millió forint összegben is váltható, ekkor 500 ezer illetve 800 ezer forint a kölcsön összege. A biztosítás költségei - amelyeket a befizetett díjból vonnak le - kisebbek, mint a piacon lévő egyszeri díjas termékeké, és egy baleseti halálra szóló 1 millió forintos biztosítást is tartalmaznak.

A casco biztosítások múlt évi díjbevétele 101 milliárd forint volt a magyar piacon, de csak minden negyedik jármű rendelkezett ilyen típusú védelemmel. Az Union részesedése 2 milliárd forint volt, ami 15 ezer szerződőt jelentett. Ez utóbbiak számát kívánja a társaság év végéig több tízezerrel növelni. Az e célra kifejlesztett új termék lényege, hogy a kötelező felelősségbiztosításnál elért bónusz-fokozattal arányos bónusz kedvezmény jár a casco biztosítás után is.