Korrupcióellenes megállapodást írt alá a VPOP

MTI
2006.04.19. 15:02
A korrupció visszaszorítása és negatív hatásainak kiszűrése érdekében a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) együttműködési nyilatkozatot írt alá több, vállalkozásokat tömörítő szervezettel szerdán Budapesten.

Az együttműködő felek egyetértenek abban, hogy a vámjogszabályok megkerülésével összefüggésben elkövetett cselekmények károsan befolyásolják a legális kereskedelmet - mondta Nagy János, a VPOP parancsnoka.

A megállapodást a VPOP parancsnoka mellett az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség, a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága és a Konföderatív Tanács képviselője írta alá.

Nagy János a korrupció negatív hatásai között a bevételhiányt, az átláthatóság hiánya miatt csökkenő külföldi befektetéseket, a megnövekedett költségeket említette.

A parancsnok a VPOP korrupcióellenes fellépése eszközeinek az etikai kódex és a korrupcióellenes stratégia aktualizálását, az ellenőrzési rendszer hatékonyságának javítását, és a nemzetközi normák alkalmazását nevezte. Reményét fejezte ki, hogy a változtatásokkal a vállalkozások versenyképességének és jövedelmezőségének javításához is hozzájárulnak majd.

Hangsúlyozta: nem csak a büntetőjog eszközeivel, hanem a humánpolitikai rendszer javításával, jogszabályi keretekkel és a korrupció elleni fellépés eszközeinek egységesítésével is hozzá kívánnak járulni a problémák megoldásához.

Nagy János a 2003-ban és 2004-ben "csúcsokat döngető" korrupciós ügyek arányáról szólva elmondta: tavaly jelentősen visszaesett az ilyen típusú esetek száma.

Ismertetése szerint a legnagyobb arányban a VPOP által felderített korrupciós ügyek száma csökkent, a 2003-ban és 2004-ben mért 50 feletti esetszámról 25-re. A korrupcióval gyanúsított személyek száma a 2003-as 109 főről 2004-ben 66-ra, tavaly pedig 38-ra csökkent.

A külföldi befektetések 60 százalékát eszközlő 600 vállalatot tömörítő Amerikai Kereskedelmi Kamara irodavezetője kiemelte: a kamara idei legfőbb lobby-célja az átláthatóság javítása.

Szintén az átláthatóság fontosságát hangsúlyozta az 50 legnagyobb nemzetközi befektetőt magában foglaló Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának képviselője, aki kilátásba helyezte, hogy az etikai kódex be nem tartása esetén akár ki is zárják soraikból a korrupciót elkövető vállalkozásokat.

Nagy János a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tiszai árvízi védekezés segítése érdekében a VPOP 10.130 liter elkobzott benzint adott át a katasztrófavédelem munkatársainak.