Tartja magát az olajár

MTI
2006.04.20. 08:58
Csütörtök reggel tartotta az árát a kőolaj a szabadpiacon, miután szerdán dupla támogatást kapott a spekulációs áremelkedés, és ismét rekordok dőltek. Az utóbbi hetekben, hónapokban szokásos aggodalmak, az iráni atomenergia-program körül felforrósodott nemzetközi bonyodalom és a nigériai belharcok miatt ott visszaesett termelés hatását szerdán fölerősítette, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium beszámolója szerint a múlt héten csökkent az amerikai stratégiai nyersolaj-tartalék - többhavi növekedés után ez meglepte az újabb bővülésre számító piacot -, és a benzintartalék a vártnál is jobban csökkent.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta a legközelebbi, májusi határidőre csütörtök reggel hordónként (159 liter) 72,24 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 7 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál. Hajnalban előbb 12 centtel, majd 6 centtel volt drágább a szerdai NYMEX-zárónál. Szerdán hordónként 72,17 dolláron zárt New Yorkban májusra, 82 centtel drágábban, mint kedden. Kedden 95 centtel drágult, hétfőn 1,08 dollárral drágult, pénteken a piac zárva volt, múlt csütörtökön 70 centtel olcsóbbodott, múlt szerdán 36 centtel olcsóbbodott New Yorkban.

A West Texas Intermediate júniusra szerdán hordónként 74,12 dolláron zárt a NYMEX-en, 1,03 dollárral drágábban, mint kedden. Kedden 1,11 dollárral drágult, hétfőn 1,16 dollárral drágult, múlt csütörtökön 73 centtel drágult, múlt szerdán 29 centtel olcsóbbodott.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtök reggel hordónként 73,86 dollár volt a legközelebbi, júniusi határidőre az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 13 centtel drágább a szerdai zárónál. Hajnalban előbb 12 centtel, majd 22 centtel volt drágább a szerdai zárónál. Szerdán hordónként 73,73 dolláron zárt, 1,22 dollárral drágábban, mint kedden. Kedden 1,05 dollárral drágult, hétfőn 89 centtel drágult, pénteken a piac zárva volt, múlt csütörtökön 1,15 dollárral drágult, múlt szerdán 5 centtel drágult.