Natália
-3 °C
7 °C

2,2 százalékos infláció az eurózónában

MTI
2006.04.20. 11:46
Az euróövezetben márciusban átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly márciusban, közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön, megerősítve a március végi előzetes becslést. Az euróövezetben februárban átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly februárban, januárban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban.

A piac most ingadozik annak fölbecslésében, hogy vajon milyen ütemben folytatja a kamatemelést az Európai Központi Bank (EKB). Korábban gyors ütemre számítottak, általános volt a vélekedés, hogy év végére a bank elérheti vagy meghaladhatja 3 százalékot. Ezen eredetileg nem változtatott az inflációs ütem márciusi, előzetesen már becsült lassulása, hiszen az adat még mindig és tartósan az EKB legföljebb 2 százalékos tűrésküszöbe fölött van. Azonban az EKB április elején változatlanul hagyta a szintet, és utána Jean-Claude Trichet bankelnök nyíltan megmondta, hogy a piaci kamat-előrejelzések túloztak.

Az EKB legutóbb március elején emelte, negyed százalékponttal 2,50 százalékra, az irányadó refinanszírozási kamatminimumát. Előtte az utolsó emelés, szintén negyed ponttal, decemberben volt. Az emeléseket a gazdasági növekedés javulásával, a hitelezés bővülésével és az inflációs nyomással indokolták. Decemberig a kamat, a 2003. júniusi utolsó csökkentés óta, változatlan volt, 2,00 százalékon.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a szerdán megjelent, tavaszi "Világgazdasági kilátások" című tanulmányában eltanácsolta az EKB-t a kamatemelés idei folytatásától, mert az IMF elemzői szerint a térségben jól korlátozott az infláció, ám az euróövezet idén várhatóan gyorsuló gazdasági növekedésének forrásai továbbra is bizonytalanok. Az IMF 2,0 százalékos GDP-növekedést jósolt átlagosan az euróövezetnek erre az évre és 1,9 százalékos többletet jövőre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!