Vilma
-7 °C
4 °C

Az Actavis horvát befektetési alappal társult a Pliva megvételére

MTI
2006.04.21. 13:42
Az izlandi Actavis utángyártó gyógyszergyár megállapodott a horvát Quaestus Private Equity Partners magán befektetési alappal arról, hogy együttműködnek a horvát Pliva gyógyszergyár 100 százalékának megszerzésében. A Quaestus "erőteljesen támogatja" a felvásárlást.

A Quaestusnak az lesz a dolga lesz, hogy Pliva-részvényeket vásároljon a piacon, amelyeket azután átad az Actavisnak. Csütörtökön az Actavis közel 11 százalékkal részvényenként 630 kunára, összesen 1,85 milliárd dollárra emelte ajánlatát a horvát Pliva gyógyszergyárra, amely szakmájában a legnagyobb Kelet-Európában. Az Actavis közleménye szerint ez az utolsó ajánlatuk.

Az Actavis március 17-én tette meg első, 570 kunás, összesen 1,6 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát a Plivára.

"Az Actavis és a Pliva egyesüléséből a világ harmadik számú generikagyártója jöhetne létre, piacvezető helyzetben több kulcsfontosságú piacon", olvasható az Actavis közleményében. A szóvivő pénteken azt mondta, hogy már tárgyaltak a Pliva 15-20 nagyobb részvényesével, akik szívesen eladnák a részüket.

Március végén a horvát kormány a maga részéről közölte, hogy semmi pénzért nem adja a Plivát. A horvát államnak 18 százaléka van a Plivában, a többi nagyrészt a zágrábi és a londoni értéktőzsdén forog.

Korábban a Plivánál is azt mondták, hogy "horvát cég" akarnak maradni, a vállalat nem eladó, azonban a tőzsdei ár gyors emelkedése arra vallott, hogy a közkézi részvények tulajdonosai készültek egy felvásárlási ajánlatra. A megemelt ajánlatról a Plivánál most hivatalosan úgy nyilatkoztak, hogy az még "nem fejezi ki a társaság tényleges értékét", de mindenesetre megvizsgálják. Felvilágosítást kértek "néhány kérdésben" az Actavistól, illetve lehetővé tették a cég könyveinek átvizsgálását (due diligence) az Actavis számára, mondta az izlandi cég szóvivője.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!