Gyorsul a GDP növekedés Oroszországban

MTI
2006.04.21. 15:17
Oroszország hazai összterméke 5,4 százalékkal volt nagyobb márciusban, mint tavaly márciusban, vagyis a növekedés üteme gyorsul, mivel az első negyedévi átlag 4,4 százalékos többlet volt az egy évvel korábbihoz képest, mondta Andrej Klepah orosz gazdasági miniszter pénteken újságíróknak.

Tavaly az első negyedévben 5,2 százalékkal volt nagyobb az orosz GDP az egy évvel korábbinál. Az év eleji lemaradást a rendkívül hideggel magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy a feldolgozóipar és az építőipar teljesítménye most már rohamosan nő.

Oroszországban márciusban számottevően gyorsult az ipari termelés növekedése, azonban a rendkívüli téli hideg okozta, korábbi nyersanyagipari visszaesések miatt az első három hónapban a teljesítmény növekedése elmaradt az egy évvel korábbitól.

Összességében az ipari termelés az első három hónapban 3,0 százalékkal emelkedett, egy évvel korábban 3,2 százalékos volt a többlet, jelentették az orosz szövetségi statisztikai szolgálatnál.

Márciusban az ipari termelés 10,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest a februári, 0,7 százalékos többlet után. Az egy évvel azelőttihez viszonyítva a többtermelés márciusban 4,1 százalékos, februárban 1,0 százalékos, tavaly márciusban 3,8 százalékos volt.

Az orosz feldolgozóipar havi összehasonlításban márciusban 15,3 százalékos többletre gyorsított a februári, 8,5 százalékos ütemről, tizenkét havi összehasonlításban 5,7 százalékos többletre váltott a februári, 0,1 százalékos visszaesésről. Tavaly márciusban csak 3,8 százalékos volt a tizenkét havi többlete.