Blair kizárta a Gazprom kizárását

MTI
2006.04.26. 11:30

A brit miniszterelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy a kormány aktívan akadályozza az orosz Gazprom földgázipari céget a legnagyobb brit nagybani gázellátó, a Centrica esetleges felvásárlásában, írta a Financial Times szerdán. Éppen a londoni üzleti napilap hozta nyilvánosságra nemrégiben, hogy a brit kormány az ellátási biztonságra hivatkozva fontolóra vette még a vállalategyesülési szabályozás módosítását is, miután néhány hete híre ment, hogy a Gazprom érdeklődik a Centrica iránt.

A konzervatív ellenzék támogatná a Gazprom akadályozásában a munkáspárti kormányt. Alan Duncan, a tory árnyékkormány ipari és kereskedelmi miniszterjelöltje a múlt héten azt mondta a Financial Timesnak: a gondot nem az jelenti, hogy mit lép Nagy-Britannia, hanem az, hogy a Gazprom közvetlen politikai ellenőrzés alatt álló állami vállalat.

A Financial Times bennfentesekre hivatkozó szerdai értesülése szerint azonban Tony Blair miniszterelnök úgy tartja: Nagy-Britanniának szilárdan fenn kell tartania az európai energiapaici liberalizáció melletti elkötelezettségét. Blair azt mondta munkatársainak: nem szeretné, ha törvénymódosítással állnák útját a Gazprom törekvéseinek, és úgy gondolja, hogy a független brit versenyügyi hatóságok megfelelően tudnák kezelni a Gazprom esetleges kísérletét a Centrica megszerzésére, áll a szerdai Financial Timesban.