Sztrájk lehet a húsiparban

MTI
2006.04.27. 15:02
Sztrájkot helyezett kilátásba a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) három húsipari cégnél, amelyeknél még nem jött létre az idei bérmegállapodás.

Kapuvári József, az érdekvédelmi szervezet elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten elmondta: a Gyulai Húskombinát Rt. és a kaposvári Kométa 99. Kft.-nél folyó bértárgyalások befejezéséhez a HDSZ pénteken 14 óráig ad határidőt.

Megállapodás hiányában ezt követően sztrájkfelmérést végez a szakszervezet, és jövő hét elején elkezdődhet a törvényben előírt, hét napos kötelező tárgyalási időszak - közölte az elnök.

Ugyancsak nem rendelkezik még bérmegállapodással a Pápai Hús Rt., itt kivár a szakszervezet, de felkészül a sztrájk lehetőségére. Kapuvári József tájékoztatása szerint a cég május 3-ára ígérte ajánlatát, amely akár még érdemi is lehet.

Kapuvári József jelezte, hogy olyan mértékű béremeléssel lennének elégedettek, mint amennyit a többi húsipari cégnél sikerült kiharcolni. Utalt arra, hogy a Pick Szeged Zrt.-nél 3,5 százalékkal, a Délhús Zrt.-nél és a Kapuvári Hús Rt.-nél 4-4 százalékkal emelkednek a bérek a munkáltatóval kötött megállapodás szerint. Az utóbbi céggel kedden született megegyezés az ügyben.

Az elnök megjegyezte, hogy 17 céget lefedő szakszervezetük további három cégnél nem állapodott meg a bérekről. Kapuvári József ezek esetében a kemény fellépés hiányát a cégek kedvezőtlen pénzügyi helyzetével indokolta. Utalt arra, hogy a Borsi Hús Rt. termelése négy hónapja szünetel, és a Falcotrade Rt. is "alapjáratban" üzemel. A rendezetlen viszonyok jellemezte Vasi Hús Kft.-nél a bérmegállapodást a kollektív szerződés keretében az év során később vitatja meg a HDSZ.

Az elnök tarthatatlannak nevezte, hogy az ágazatban a fizikai átlagkereset nem éri el a bruttó 100 ezer forintot. Az alacsony fizetések miatt sok szakember külföldi üzemekben kényszerül munkát vállalni - tette hozzá.

A szakszervezet anyagilag és tapasztalatait tekintve is fel van készülve arra, hogy sztrájkot tartson Gyulán, Kaposváron és Pápán - mondta Kapuvári József. Hozzáfűzte, hogy a HDSZ sztrájk esetén a már megállapodással rendelkező cégeknél szolidaritási megmozdulásokat tervez.

Az elnök szólt arról, hogy a húsosszakszervezet az évi 360 milliárd forintos árbevételű, mintegy 10 ezer embert foglalkoztató iparág mintegy 60 százalékát fedi le.

Kapuvári József reményét fejezte ki, hogy az új kormányban az agrártárca az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektet az élelmiszeriparra, azon belül is a húsiparra.