Hárommilliárdos eredményjavulást tervez a Malév

MTI
2006.04.30. 11:27
A Malév eredménye az idén a tervek szerint 2,9 milliárd forinttal javul, és a pozitív nulla körül várt üzemi szintű eredmény mellett adózás előtt 1,6 milliárd forint körüli pozitívummal zárhatja az évet a társaság. Gönci János, a Malév vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az idei üzleti tervben a tavalyi 97 milliárd forintos utasforgalmi bevétel 11 százalékos növekedésével és a 120 milliárd forintot kitevő költségszint 1,5 milliárd forint körüli mérséklésével számolnak. "Az első negyedév eredményei alátámasztják a tervet, az utasforgalmi bevételek az első három hónapban átlagosan 15 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit" - ismertette.

Szavai szerint a bevételek és az eredmény javulásában már az idén is megjelenik a légitársaság 2007. első negyedévére várt oneworld tagságának hatása: a férőhely kihasználtság 4,3 százalékponttal emelkedhet 2006-ban, és majdnem ugyanilyen mértékben nő a tervek szerint jövőre is. A Malév járatain az átlagos férőhely kihasználtság 2005-ben 2,1 százalékpontos emelkedéssel elérte a 66,6 százalékot.

A Malév készen áll a szövetségi csatlakozásra, folyik az informatikai rendszerek összehangolása a tagokkal, az Ibériával április 1-jével elindult a code-share és törzsutas együttműködés. A British Airways-zel és az American Airlines-szal megkezdett egyeztetések is várhatóan néhány hónapon belül lezárulnak. "Az informatikai rendszerek összehangolásához szükséges, 200 millió forintot kitevő fejlesztéseket nem csak a szövetségi tagság érdekében kell megtennünk, de az "e-ticket" IATA által 2007. végéig megkövetelt, teljes körű bevezetéséhez is" - hangsúlyozta Gönci János, kiemelve: jó esélyt lát arra, hogy a Malévnál az elektronikus jegyek már az idei év végéig a légitársaság valamennyi célállomására elérhetőek legyenek.