Kevesebb lakópark épül Budapesten

2006.05.04. 09:38
Az első negyedévben több mint hétezer felépített lakás kapott használatbavételi engedélyt, és közel tízezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma közel ugyanannyi, az új lakásépítési engedélyeké 8 százalékkal kevesebb, mint 2005 első negyedévében volt.

A befejezett lakások száma egy százalékkal csökkent, szerkezete viszont kissé módosult az első negyedévben: visszaesett a vállalkozói lakásépítés, s ezzel együtt a többszintes, többlakásos és lakóparki építkezések, valamint az eladásra épített lakások száma és aránya. Ez a csökkenés elsősorban a fővárosban következett be: itt 23-28 százalékos a visszaesés a különböző lakástípusokban. Budapesten 24 százalékkal kevesebb lakás kapott használatbavételi engedélyt.

Országos átlagban 3 százalékkal kevesebb új lakást építtettek gazdasági vállalkozások, és 4 százalékkal kevesebbet értékesítés céljából. Ugyanilyen arányban nőtt a természetes személyek által, illetve saját használatra épített lakások száma.

A megyék többségében nőtt a használatba vett lakások száma, 5 megye esetében a növekedés több mint kétszeres, de Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyékben 2006 első negyedében fele annyi új engedélyt sem adtak ki, mint egy évvel korábban.