Magyarországról keletre tartanak az irodabefektetők

MTI
2006.05.04. 15:08
A DTZ Research legfrissebb elemzése szerint a befektetők úgy találják, hogy a tradicionális közép-kelet európai piacok után tovább kell menniük kelet felé, ahol még jobbak a hozamok. Lengyelország, Csehország és Magyarország már kiforrtak, a legjobb minőségű irodapiaci befektetések hozamai 6 százalék körül mozognak. Bulgária és Románia egyre növekvő piacát fokozott mértékben jelölik ki részletesebb elemzés célpontjaként a befektetők, főként a 2007-ben várható EU-csatlakozás reményében. Ezen piacok eleve kockázat-újraértékelésben részesültek, mivel a befektetők felülvizsgálták a központi piacokhoz társítható kockázatot, és kelet felé fordultak. A román irodapiaci befektetések száma már most rohamosan növekszik. Amíg 2005 elején a CA Immo 12 százalék körüli hozammal vásárolta meg az "A" osztályba sorolt Bucharest Business Parkot, addig a hozam szintje ma már bizonyára inkább egyszámjegyű lenne. Szófiában kevés a jó minőségű befektetési lehetőség, a beruházók inkább telekügyletekre, illetve építkezésekre és fejlesztésekre koncentrálnak.

Mindezek ellenére a piac messze nem csendes. Az első 10 százalék hozam alatti tranzakció 2005 végén jött létre - a Soravia 10 ezer négyzetméteres, az Osvobodital Cár sugárúton található irodaház-fejlesztését a Landmark vásárolta meg. A közelmúltban pedig a DTZ vásárolta meg a "Challenger" épületet 10 százalék alatti hozamért egy görög alap nevében.

Az üzlethelyiségek piacán - minthogy a gazdaság fejlődik és a lakosság is egyre igényesebb - a belvárosi üzletek már nem elégítik ki az igényeket, s ez a bevásárlóközpont-korszak hajnalát jelzi mind Romániában, mind pedig Bulgáriában. A hozamoknál csökkenés látható ezen a területen is. A 2004-es 11-12 százalék 2005-ben már csak 9-10 százalék volt, míg a bukaresti Floresca Tower esetében 8 százalék alá esett a múlt negyedévben. Az előrejelzések szerint további visszaesés várható az elkövetkezendő egy-másfél évben.