475 millió köbméter gázt vettek az első magyar aukción

MTI
2006.05.04. 16:32
Az E.ON Ruhrgas International 475 millió köbméter földgázt értékesített az első magyar gáz aukción - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel. A Mol Földgázellátó Zrt. új tulajdonosa csütörtökön tartotta első földgáz aukcióját a magyarországi gáz aukciós program keretében. A tíz feljogosított fogyasztó és gázkereskedő cég közül kettő, összesen 475 millió köbméter földgázt vásárolt meg az online aukció során. Az eladásra felkínált földgáz a Baumgarten és Beregdaróc betáplálási pontokon 20-80 százalék arányban, 25, 50 illetve 100 millió köbméteres kontraktusokban került árverésre. A szerződések 2006. július 1-től kezdődő hatállyal, két gázévre jönnek létre. A földgáz aukció végső ára a Mol Földgázellátó Zrt. súlyozott beszerzési átlagköltségének 95 százaléka volt.

A közlemény szerint az E.ON Ruhrgas International elégedett az árverés kimenetelével. Bíznak benne, hogy ez az első földgáz aukció precedens értékű lesz mind Magyarországon, mind a többi európai országban, arra ösztönözve a gázszolgáltató cégeket és feljogosított fogyasztókat, hogy éljenek a 2007-től megvalósuló piacnyitás nyújtotta lehetőségekkel és igyekezzenek minél hatékonyabban kihasználni azokat.

A földgáz aukciós program célja, hogy a gázkereskedők és a feljogosított fogyasztók versenyképes, átlátható és egységes feltételek mellett juthassanak jelentős mennyiségű földgázhoz. Az Európai Unió Biztosságának határozata értelmében, az E.ON Ruhrgas International az elkövetkezendő öt évben köteles évente 1 milliárd köbméter földgázt aukcióra bocsátani, különböző méretű kontraktusokban.