Független orosz gázellátót keres Ukrajna

MTI
2006.05.05. 15:42
Ukrajna az orosz vezetés hozzájárulását fogja kérni ahhoz, hogy független orosz energiatermelő cégek szállítása révén fokozhassa ellátási biztonságát. Ez a szándék várhatóan a Gazprom orosz állami monopólium heves ellenálásába ütközik majd.

A LUKOIL, a TNK-BP és mások készséggel ellátnák az országot földgázzal ésszerű áron - vélekedett Anatolij Kinakh, az ukrán biztonsági tanács vezetője. Az Economic Izvestyija című lapnak adott interjújában kifejtette, hogy Ukrajna olyan stratégiai jellegű tárgyalásokat akarna kezdeni Oroszországgal, amely a független szállítókhoz szabad hozzáférést eredményezne. A szállításokhoz ukrán gázvezetékeket használnának.

A LUKOIL, a TNK-BP és mások évtizedeken át sikertelenül próbálkoztak azzal, hogy elérhessék az orosz fogyasztókat, jóllehet azzal érveltek, hogy nem törekszenek a Gazprom export monopóliumának megtörésére. A Gazprom az ukrán szándékról pénteken még nem nyilatkozott.

A vállalat az év elején átmenetileg leállította az Ukrajnának történő szállításait árvita miatt, és ez a lépés kimaradásokat okozott az Európába irányuló, ukrán vezetéken történő földgázszállításokban. A vita azzal zárult, hogy a Gazprom megállapodást kötött a korábbihoz képest magasabb áron,egy kevésbé ismert közvetítőn, a RosUkrEnergo-n keresztül történő szállításokról. Több európai ország is sikertelenül próbálkozott azzal, hogy alternatív orosz szállítótól jusson földgázhoz.