Auguszta
5 °C
22 °C

Független orosz gázellátót keres Ukrajna

MTI
2006.05.05. 15:42
Ukrajna az orosz vezetés hozzájárulását fogja kérni ahhoz, hogy független orosz energiatermelő cégek szállítása révén fokozhassa ellátási biztonságát. Ez a szándék várhatóan a Gazprom orosz állami monopólium heves ellenálásába ütközik majd.

A LUKOIL, a TNK-BP és mások készséggel ellátnák az országot földgázzal ésszerű áron - vélekedett Anatolij Kinakh, az ukrán biztonsági tanács vezetője. Az Economic Izvestyija című lapnak adott interjújában kifejtette, hogy Ukrajna olyan stratégiai jellegű tárgyalásokat akarna kezdeni Oroszországgal, amely a független szállítókhoz szabad hozzáférést eredményezne. A szállításokhoz ukrán gázvezetékeket használnának.

A LUKOIL, a TNK-BP és mások évtizedeken át sikertelenül próbálkoztak azzal, hogy elérhessék az orosz fogyasztókat, jóllehet azzal érveltek, hogy nem törekszenek a Gazprom export monopóliumának megtörésére. A Gazprom az ukrán szándékról pénteken még nem nyilatkozott.

A vállalat az év elején átmenetileg leállította az Ukrajnának történő szállításait árvita miatt, és ez a lépés kimaradásokat okozott az Európába irányuló, ukrán vezetéken történő földgázszállításokban. A vita azzal zárult, hogy a Gazprom megállapodást kötött a korábbihoz képest magasabb áron,egy kevésbé ismert közvetítőn, a RosUkrEnergo-n keresztül történő szállításokról. Több európai ország is sikertelenül próbálkozott azzal, hogy alternatív orosz szállítótól jusson földgázhoz.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.