Miklós
-7 °C
2 °C

Már a Dunán is van üzemanyag állomás

MTI
2006.05.05. 15:42
A Mol Rt. és a Mahart PassNave Kft. rendszerbe állította az első magyarországi üzemanyag-kiszolgáló hajót, amely jövedékiadó-mentesen gázolajat értékesít hajózási célra a budapesti Duna-szakaszon.

Kiss László, a Mol Rt. termékmenedzsere elmondta, hogy a PassNave tulajdonában lévő, a Mol által 100 millió forintos nagyságrendű beruházással átalakított hajóról ebben az évben 4.000 tonna gázolaj értékesítését várják. A két cég 5 évre kötött megállapodást az üzemeltetésről.

A termékmenedzser ismertette: a speciálisan erre a célra kialakított úgynevezett bunkerhajó lehetővé teszi, hogy az áru- vagy személyszállítást gazdasági tevékenység keretében végző vállalkozások az Északi összekötő vasúti híd és az M0-ás autóút hídja közötti Duna-szakasz bármely pontján, közvetlenül a hajó tartályába töltött üzemanyagot vásárolhassanak. A hajóknak nem kell feltétlenül kikötniük, szállítás közben is kiszolgálja őket az ellátóhajó. Magán-, szabadidős vagy sport célra nem vásárolható és használható a bunker-gázolaj - tette hozzá a termékmenedzser.

Kiss László elmondta: becslésük szerint a magyarországi hajóforgalomban évente mintegy 25-30 ezer tonna gázolajra van igény, először ezt szeretnék kiszolgálni. A bunkerhajó, környezetkímélő módon, egyszerre egy hajó kiszolgálását teszi lehetővé előzetesen visszaigazolt rendelés alapján.

A "vízi benzinkút" 0-tól 24 óráig, a hét minden napján működik, a megrendelést munkanapokon három nappal előbb, de minimum a kiszolgálást megelőző nap 11.30-ig kell leadni. A bunkerhajó egyszerre 110 ezer liter gázolaj kiadására képes - ismertette a Mol Rt. termékmenedzsere. A rendszer előnye, hogy a belföldi és a nemzetközi forgalomban résztvevő hajók üzemeltetői egyaránt jövedékiadó-mentesen vehetik igénybe - az európai uniós szabályozás szerint - a Mol új szolgáltatását.

Kiss László szólt arról, hogy Kroneuburgban, a Mol Ausztria telepén, szintén van értékesítési helye a vállalatnak, pontonról történő kiszolgálással, és várhatóan 2006 júniusában áll rendszerbe a Bécs térségét kiszolgáló bunkerhajó. Hozzátette: terveik között szerepel további bunkerhajók rendszerbe állítása is.

A Mol Rt. 2005-ben összesen mintegy 2 millió tonna gázolajat értékesített Magyarországon. Saját becslésük szerint 2006 első negyedévében 520 ezer tonnát adtak el, 12-14 százalékkal többet, mint tavaly az első negyedévben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.